No Flash Player :(
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

 

A túráról dióhéjban:

2011. május 14-én (szombaton) Kürtről indulok, a Majer István szobor elől, ahol a XXII.-es számú Majer István Cserkészcsapat és a helyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola által szervezett program keretében kezdetét veszi a három hónapos, 6000 km-es vadkemping. Érkezésem Majer István születése napjára tervezem. Az túra tervezése valójában még 2010 januárjában kezdődött - akkor még csak egy rövidebb, egy hónapos útvonallal. Időközben kaptam új munkát, így nem tudtam teljesíteni a túrát, azonban megismerkedtem Lehellel és Előddel. Utam célja ugyan nem, de az útvonala kicsit változott. Rómában szeretnék csatlakozni hozzájuk, hogy onnan tovább kísérjük egymás útját.


Érintett országok:

Szlovákia
Magyarország
Ausztria
Németország
Svájc
Olaszország
Szlovénia

Ki volt Majer István?

Majer István munkásságát még ma is homály fedi - a lexikonok is csupán néhány soros méltatást szánnak a magyar pedagógia egyik jeles úttörőjére. Pedig az ő nevéhez fűződik a gyakorlati nevelő tevékenység (a "mesterképző") megszervezése, az önálló tanítóképző intézetek hálózatának kiépítése. Egyházi személy volt, esztergomi kanonok, címzetes püspök. A nyitrai járás nagyközségében, Mocsonokon született 1813. augusztus 15-én. 1857. február 26-án foglalja el a kürti egyházi hivatalt, s egész 1866. április 26-áig tölti be e tisztséget. Úgy munkálkodott, mint a népnek az igazi jótevője, atyja - írták róla. Ez a tíz év sem kikapcsolódás számára, hiszen kürti tartózkodásának ideje alatt alkotja legkiemelkedőbb műveit. Az irodalomnak szinte minden ágát műveli, pedagógiai alkotásai a népies iratai az ország egyik legnépszerűbb és legközkedveltebb emberévé teszik. Munkái nyomán az általánosan ismert István bácsi köztiszteletnek örvendő nevet vívja ki.

Miért Majer István?

István bácsi nem csak községünkben tett "nagy dolgokat", de - elsősorban Kürti lakosként - feladatomnak érzem, hogy nevét újra felelevenítsem. Rendkívül sokrétű ember volt, ezt próbálom visszatükrözni az útvonallal is, ugyanis érintjük a tengert, megmásszuk a hegyeket, tekerünk a Duna parton, és megtekintjük az emlékműveket. Majer István nagy dolgokat vitt véghez, szakmai nagysága mégis a háttérbe szorult. Ez az emléktúra szeretné, ha neve újra a köztudatba kerülne. Ebben segít a Majer István Emléktúra folyamatos média-megjelenése, szakmai beszámolók sorozata a történelmi Magyarország területén, valamint egy összegző tanulmány megjelenése.

Miért Róma?

Ahhoz, hogy maradandó dolgokat alkossunk, nagyokat kell álmodni.
Majer István több ízben is járt és tevékenykedett Rómában, mivel római prelátus volt.

Érdekességek

- Kürt község központjában, a Majer István szobornál az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a mindennapjainkat egy információs tábláról, amelyen térkép, és aktuális helyzetjelentések lesznek kifüggesztve.
- Természetesen mindemellett egy honlapon is tájékozódhatnak az érdeklődők.
- Az emléktúrával az elektronikus és a nyomtatott sajtó is foglalkozik, folyamatos médiakapcsolat.
- Az emléktúra után szakmai előadásokat és beszámolókat tartok.
- Publikációk és kiadványok megjelenése


Mire van szükségem?

Mivel kerékpáromon és annak felszereltségén a már jópár ezer km nyomot hagyott, ezért szeretném kerékpáromat ezen nagy útra felkészíteni.

A főként tárgyi és anyagi támogatás nagymértékben megkönnyítené, illetve elősegítené az utamat.

 

Hozzászólások  

 
+1 #6 VÁ: AktuálisThomas 2010-11-02 20:46
Össze fog jönni, Ida, össze fog jönni!!!

Felejthetetlen élmények várnak ránk Rómában, majd meglátod!
Idézet
 
 
+1 #5 VÁ: Aktuális 2010-09-23 13:17
óóó, bárcsak összejönne!
Idézet
 
 
+1 #4 VÁ: AktuálisThomas 2010-09-23 09:53
Ejjha, mekkora csapat van itt kialakulóban kérem!
Idézet
 
 
+1 #3 VÁ: Aktuális 2010-09-23 09:03
Akkor jó. Ha minden jól megy, és össze tudom hozni, akkor 2 hétre én is tekernék velük/veletek az olasz részen. Bár addig még sok van, munkát is kell szerezzek, de ezt nagyon szeretném megvalósítani. Lehetetlen nem létezik.
Idézet
 
 
+1 #2 MódosításThomas 2010-09-22 21:18
Szia Ida!

Megyek-megyek, csak még nem volt időm a blogommal foglalkozni. De mint láthatod beindult a dolog! Nagyon remélem, hogy sikerül összekapcsolni a két túrát!
Idézet
 
 
+1 #1 VÁ: Aktuális 2010-09-21 00:27
szia! Na akkor most lesz túra olasz földön vagy sem? Lehelék blogján említetted, hogy készülsz...itt meg, hogy elmarad... melyik az aktuálisabb?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

We have: 5 guests online
Fő támogatók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés